'Nee tegen oorlog': Turkse schoolmeisjes opgepakt

ISTANBUL, 23 nov. - De een wordt in de Turkse pers N. A. genoemd, de ander Aysel, want van jeugdige delinquenten mag de volledige naam niet worden vermeld. Het zijn twee meisjes van zestien jaar, en hun misdrijf is dat zij op school de tekst 'Nee tegen oorlog' op het bord hebben geschreven. Het Turks kent geen lidwoord, dus is het niet duidelijk of zij een bepaalde oorlog op het oog hadden. Maar hoe dan ook: demonstreren zonder voorafgaande vergunning mag niet in Turkije, en als je het op school doet wordt het allemaal nog veel erger.

Over Aysel is nog niet veel bekend, over A. N iets meer. Zij is door de directeur van haar lyceum in Pendik, even buiten Istanbul, bij de politie aangegeven, opgesloten en verhoord. Zij zou een sympathisante zijn van de gevaarlijke beweging Dev Sol (Revolutionair Links) die nu weer allerlei aanslagen pleegt, en ze zou opdracht hebben gekregen op school een cel te vormen. Reeds is een aanklacht opgesteld op grond waarvan zij 24 jaar kan krijgen.

Een dertienjarige Turkse jongen, net terug uit het toenmalige West-Duitsland, werd vorig jaar door zijn schooldirecteur in Izmir aangegeven nadat hij een hamer en sikkel in zijn schoolbank had gekerfd. Hij is vrijgesproken, maar pas na een voorarrest van vier maanden, inclusief een uitvoerig psychiatrisch onderzoek en naar eigen zeggen martelingen. De pers maakt veel werk van zaken als deze.

Vanuit de gevangenis betuigde N. A. haar eigen visie. 'Waarom zoveel deining op grond van mijn leeftijd? Het erge is dat niemand in dit land zulke teksten mag schrijven.'

Premier (en jurist) Akbulut, over wie veel grappen de ronde doen, maakte er zelf een toen zijn oordeel over deze zaak werd gevraagd. 'Pacifisme in Turkije strafbaar? Zelf ben ik ook voor de vrede en toch loop ik nog vrij rond.'