Nedlloyd overweegt notering energiepoot

ROTTERDAM, 23 nov. - De Koninklijke Nedlloyd Groep streeft naar een uitbreiding van het kapitaal van de divisie Nedlloyd Energy. Daarbij behoort een notering van de energiepoot van het Rotterdamse transportconcern aan een van de Europese effectenbeurezen tot de mogelijkheden.

Vorig jaar bedroeg de netto omzet van Nedlloyd Energy 179 miljoen gulden. Dat was drie procent van de totale omzet van de Nedlloyd Groep. Het transportconcern heeft altijd gezegd in de energiesector actief te zijn om daarmee hoge brandstofkosten voor de vloot te compenseren.

Nedlloyd bezint zich al enige tijd op de positie van de energiedivisie die zich bezig houdt met de opsporing en de winning van olie en gas. 'De recente ontwikkelingen op de oliemarkt hebben de structurele aantrekkelijkheid van olie- en gasactiviteiten geaccentueerd', aldus Nedlloyd. Om daarvan te profiteren moet de kritische massa van de energiedivisie van Nedlloyd worden vergroot. Directeur mr. A. W. J. de Bruijn van Nedlloyd Energy denkt hierbij aan een verdubbeling van de omvang. Dit zou betekenen dat de dagproduktie (nugemiddeld 10.000 vaten van 159 liter) tot circa 20.000 vaten moet worden verhoogd.

Nedlloyd heeft daarom een aantal investeringsbanken gevraagd voorstellen te doen hoe dit het beste kan worden bereikt en of investeringen van derden daarin een rol kunnen spelen. De Bruijn sluit niet uit dat Nedlloyd uiteindelijk een minderheidsaandeelhouder wordt. Maar nadere mededelingen wil hij pas doen als concrete voorstellen zijn uitgewerkt.

De omzet van de energiedivisie van Nedlloyd steeg in de eerste helft van dit jaar van 73,4 tot 92,4 miljoen gulden. De resultaten bleven achter bij de verwachtingen als gevolg van de koersontwikkeling van de dollar en omdat de ontwikkeling van het Claymore-veld op het Engelse deel van het continentale plat nog steeds niet op niveau was.