Luns wordt enig lid van missie naar Irak

DEN HAAG, 23 nov. - Oud-minister dr. J. M. A. H. Luns gaat in principe alleen naar Bagdad, mogelijk met ondersteuning van een tolk en een secretaris. De fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn dit overeengekomen met het familiecomite 'Gijzelaars vrij'. Luns' reis wordt voorbereid door twee oud-ambassadeurs, mr. J. G. N. de Hoop Scheffer en mr. Ch. Rutten. Beide gepensioneerde ambassadeurs hebben onder Luns gewerkt. De Hoop Scheffer was enige jaren diens persoonlijke secretaris.

Tijdens een beraad gistermiddag hebben de fractievoorzitters de voorwaarde laten vallen dat Luns pas kan vertrekken als de eerste baggeraars Irak hebben verlaten. Volgens Brinkman (CDA) is hun vertrek nu zeker. Wel zei hij te hopen dat alle 105 tegelijkertijd kunnen vertrekken en niet in fasen.

In de praktijk zal het vertrek van Luns - maandag of dinsdag naar men hoopt - waarschijnlijk samenvallen met de terugkeer van de eerste baggeraars. Formeel gaat de 79-jarige oud-minister namens het familiecomite, 'met steun van de fractieleiders in de Tweede Kamer'.

Brinkman onderstreepte dat het enige doel van de missie de vrijlating van zoveel mogelijk gijzelaars is, niet alleen Nederlandse. Hij zei voorts dat de fractieleiders zich, nu steeds meer missies naar Bagdad vertrekken en Nederlandse gijzelaars meebrengen, geen 'schone handenpolitiek' willen voeren en elke mogelijkheid willen aangrijpen om gijzelaars uit Irak te halen. Er verblijven nog 37 Nederlanders in Irak en Koeweit.

De gijzelaars hebben verheugd gereageerd op de komst van Luns. 'Fantastisch nieuws. Hij is een van de weinige Nederlanders met een internationale status', aldus een van hen, M. Bronkhorst, die hoopt dat voordat Luns arriveert enkele Nederlanders kunnen vertrekken met de Belgische missie die nu in Irak verblijft.

Pag. 3: Zes Nederlanders terug uit Irak/ Van den Broek: opvoeren druk Irak verantwoord