Jemen vertelt Baker: geen actie tegen Irak

SANA'A/ KAIRO, 23 nov. - Jemen, dat volgende maand de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorzit, is gekant tegen een resolutie die voorziet in het gebruik van geweld tegen Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker in Sana'a te horen gekregen. Baker reist rond om steun voor zo'n resolutie te werven.

De Jemenitische president Ali Abdallah Saleh zei op een persconferentie het oneens te zijn met de Amerikaanse strategie, die erop is gericht nog deze maand een 'oorlogs'resolutie door de Veiligheidsraad aangenomen te krijgen. 'We hebben enkele meningsverschillen over de manier waarop de crisis in de Golf moet worden opgelost', zei hij. , We steunen natuurlijk de aanwezigheid van buitenlandse troepen in de regio niet', legde hij uit. 'We geloven dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen het probleem heeft gecompliceerd.' En een oorlog zou alleen maar verliezers hebben, voegde hij eraan toe.

Baker verzekerde zijn gastheren dat de Amerikaanse troepen het gebied zullen verlaten zodra hun werk is gedaan. Voorts wees hij erop dat de Verenigde Naties een manier moeten vinden om de resoluties tegen Irak ten uitvoer te leggen, wil de organisatie een rol van betekenis kunnen spelen.

Baker gaat nu naar Colombia, een ander lid van de Veiligheidsraad dat geen groot enthousiasme toont voor het gebruik van geweld tegen Irak. Een regeringsfunctionaris onderstreepte gisteren op een bijeenkomst met buitenlandse correspondenten dat oorlog het allerlaatste middel is om de Golfcrisis op te lossen. Op een vraag of Colombia een 'oorlogs'resolutie in de Veiligheidsraad zal steunen antwoordde hij dat de zaak ingewikkelder ligt dan oorlog-of-vrede. Daarbij herinnerde hij eraan dat Colombia met Jemen, Cuba en Maleisie een oplossing aan de man probeert te brengen die Irak een eervolle uitweg uit Koeweit biedt.

Roemenie, ook lid van de Veiligheidsraad, onderstreepte tegelijk bij monde van premier Petre Roman dat er nog helemaal geen concreet voorstel voor een 'oorlogs'resolutie in de Veiligheidsraad ligt. 'We zijn nog in de fase van pogingen een oplossing te vinden met het minste gevaar voor die regio en de internationale gemeenschap in het algemeen'.

De Amerikaanse president Bush, die gisteren Saoedi-Arabie bezocht, sprak vanochtend in Kairo het Egyptische staatshoofd Mubarak over de Golf. Beide leiders onderstreepten na afloop dat de status quo volkomen onaanvaardbaar is. Bush zei op een persconferentie dat 'we de status quo beu worden, evenals de rest van de wereld'. Bush ontmoet later op de dag in Geneve de Syrische president Assad. (Reuter, AFP, AP)