In totaal 99 gijzelaars met delegaties mee uit Irak

ZURICH/ MULHOUSE, 23 nov. - In totaal 99 gijzelaars zijn gisteren met Europese delegaties uit Irak teruggekeerd. Behalve de 63 Europeanen die de extreem-rechtse Europarlementarier Jean-Marie Le Pen meebracht - onder wie Britten, Italianen, Grieken, Belgen, Joegoslaven, Duitsers en Nederlanders - kwamen er 36 mee met een Zwitserse delegatie. Onder hen waren 16 Zwitsers en 20 andere Europeanen.

In totaal 8 Zwitserse gijzelaars moesten in Irak achterblijven. Een Zwitsers delegatielid, Jean Ziegler, zei dat de regering in Bern de achtergebleven gijzelaars kan helpen door de export van babyvoeding naar Irak toe te staan. Daarvoor is uitdrukkelijke toestemming nodig van de sanctiecommissie van de Verenigde Naties, die toeziet op de naleving van het handelsembargo tegen Irak. Ook zou Bern volgens de delegatie kunnen helpen door een deel van de bevroren Iraakse tegoeden vrij te geven, zodat Bagdad medicijnen kan kopen. De regering zegt geen medicijnen tegen gijzelaars te willen ruilen. Zij heeft echter eerder al ingestemd met de export naar Irak van medicijnen ter waarde van 15 miljoen dollar. (Reuter, AFP)