Hongarije wijst voorstel hervormig af

BOEDAPEST, 23 nov. - Het Hongaarse kabinet heeft een radicaal hervormingsplan voor de economie afgewezen. Dat heeft regeringsadviseur Gyorgy Matolcsy gezegd in een interview met de Hongaarse krant Vilaggazdasag.

Het plan behelsde de omvorming tot een vrije markteconomie op basis van ingrijpende maatregelen. De zittende regering geeft echter de voorkeur aan haar eigen plan dat een voorzichtige aanpak bepleit en zes maanden geleden in werking is gesteld na het aftreden van het oude communistische bewind.

Critici vragen om hardere maatregelen omdat de inflatie al tot dertig procent is opgelopen en de werkloosheid toeneemt. De centrum-rechtse regering van premier Jozsef Antall houdt desondanks vast aan een beleid dat het accent legt op goede sociale voorzieningen.