Foto

De Eemshaven wordt gebruikt voor het transporteren van Amerikaanse munitie vanuit Duitsland naar de Golf. Een legerwoordvoerder zei vanochtend dat het contract daarvoor binnenkort zal worden getekend. Maandag vertrekt de eerste lading per schip naar Saoedi-Arabie. Het munitietransport is onderdeel van de operatie Deforger/Desert Shield. Waarschijnlijk gaat de munitie per binnenvaartschip vanuit de legerbases in Duitsland naar de Eemshaven.

Welke route die schepen gaan volgen, wil de legervoorlichting niet bekend maken, evenmin om wat voor munitie het gaat. De transporten gaan uit veiligheidsoverwegingen niet via de Rotterdamse haven. De overslagcapaciteit in de Duitse havens Bremerhaven en Norderham is niet voldoende om het transport geheel in Duitsland af te handelen.

Vandaag trekken de eerste van ten minste tien konvooien van dertig legervoertuigen over de weg naar de Rotterdamse haven. De legerleiding heeft besloten tot vervoer over de weg omdat er in Duitsland een tekort is aan spoorwagons. Om diezelfde reden heeft het Amerikaanse leger een contract afgesloten met Nedloyd voor het gebruik van 150 binnenvaartschepen. Een eerste schip liep gisteren in Rotterdam binnen met 57 voertuigen aan boord. Vandaag worden negen schepen verwacht.

In totaal gaat het bij de operatie om het transport van ongeveer 40.000 legervoertuigen als tanks, jeeps, vrachtwagens en kleine pantservoertuigen. Ongeveer de helft daarvan gaat via Rotterdam naar Saoedi-Arabie. Daarvoor worden naar verwachting tussen de vijfentwintig en dertig schepen ingezet. Het overige deel wordt verscheept via de havens van Bremerhaven en Antwerpen.

Alle 380 helikopters van de te transporteren legerdivisie vliegen vanuit Duitsland naar de Rotterdamse haven. De eerste vijftig zijn reeds geland en opgeslagen in de US Algol, het eerste transportschip.