Bush zegt dat hij Thatcher zal missen

ROTTERDAM, 23 nov. - Reacties op het aangekondigde vertrek van de Britse premier Margaret Thatcher: De Amerikaanse president George Bush vanuit het Saoedische Dhahran: 'Wij houden van u.' Bush prees haar verder als een voortreffelijke bondgenoot van de Verenigde Staten. 'Ik zal haar missen', verklaarde hij later. Ex-president Ronald Reagan, die een bijzonder nauwe relatie met haar had: 'Groot-Brittannie en de hele wereld moeten dankbaar zijn voor het leiderschap van Margaret Thatcher.' In Bagdad, waar Thatcher als de meest vastberaden tegenstander van Irak in de Golfcrisis gold, werd haar aftreden met instemming begroet. De Iraakse minister van informatie, Latif Nassif al-Jassem, stelde dat Thatchers harde houding in de Golfcrisis haar ondergang had bespoedigd. 'Iedereen die ten onrechte vijandige standpunten jegens Irak inneemt gaat naar de hel', verklaarde de minister met een brede glimlach. Hij zei verder: 'Ze heeft haar partij verloren, haar baan en zelfs haar reputatie dus zal ze als oude vrouw nog moelijke tijden doormaken'.

De Franse president, Francois Mitterrand, drukte zich zeer voorzichtig uit over het vertrek van Thatcher. In een briefje aan de premier zei hij dat ze 'het symbool was van een belangrijk tijdperk van haar land en van Europa'. De Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, ontving het nieuws in de Bondsdag zonder een spier te vertrekken. Hij gaf geen officiele reactie omdat het om een 'interne Britse aangelegenheid' ging. De Tsjechoslowaakse president, Vaclav Havel, zei tijdens een bezoek aan Zwitserland dat het besluit van Thatcher 'zeer sportief' was en dat ze had gereageerd 'als de democraat die ze is'. In Israel zei premier Yitzhak Shamir het aftreden van Thatcher, die als eerste Britse premier een bezoek bracht aan Israel, zeer te betreuren. 'Er is een gevoel van bedroefdheid in onze harten nu we allemaal kijken naar de speciale persoonlijkheid van mevrouw Thatcher die veel voor haar land en de mensheid in het algemeen heeft bereikt.' Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken prees Thatcher vooral om haar bijdrage aan de regeling van de kwestie-Hongkong. De Libische leider, Moammar Gaddafi, wenste zichzelf gisteren geluk met het vertrek van Thatcher. Hij zei verder dat de Britse premier zou moeten worden berecht 'wegens het doden van kinderen' in Noord-Ierland en tijdens de mijnwerkersstaking in Groot-Brittannie van het midden van de jaren tachtig.