Arrestaties in Roermond en Duitsland voor drugssmokkel

ROERMOND, 23 nov. - In een gezamenlijke operatie van de Nederlandse justitie en het Bundeskriminalamt in Wiesbaden zijn in Duitsland en in Nederland verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij de invoer van 968 kilo cocaine en 8,5 ton marihuana.

De drugs zijn in containers vanuit Colombia naar Bremen vervoerd en waren volgens het openbaar ministerie in Roermond voor de Europese markt bestemd. Een gedeelte van de partij cocaine had volgens het OM in Nederland moeten worden afgezet. Op maandag 12 november zijn drie Nederlanders, van 35, 30 en 24 jaar oud, in het arrondissement Roermond aangehouden op verdenking van invoer van 125 kilo cocaine. Zij werden gearresteerd in Venlo op het moment dat de cocaine aan hen zou worden afgeleverd. In Duitsland zijn een aantal Italianen in verband met deze zaak aangehouden.

Volgens de advocaat van de 24-jarige Nederlander, de Amsterdamse raadsman mr. A. Moszkowicz, zijn de Nederlandse verdachten door een pseudo-koper in de val gelokt. De Roermondse officier van justitie H. W. J. Droesen zou dit tegenover hem hebben bevestigd, aldus Moszkowicz. Volgens de advocaat gaat het vermoedelijk om een Duitse pseudokoper die op Nederlands grondgebied heeft geopereerd. Het OM wil hierop geen commentaar geven.

De rechtbank in Roermond zal waarschijnlijk vandaag nog beslissen over de gisteren door de officier van justitie ingediende vordering tot gevangenhouding voor een periode van dertig dagen.