Arrestatie vier Amsterdamse rechercheurs wegens diefstal

AMSTERDAM, 23 nov. - De rijksrecherche heeft eind vorige week en deze week vier rechercheurs van het Amsterdamse politiebureau Raampoort gearresteerd. Zij zouden bij huiszoekingen in beslag genomen goederen hebben gestolen of verduisterd. Dat heeft een politiewoordvoerder gisteren bevestigd.

Twee van de verdachten werden in april aangehouden toen zij 100 kilo hasj wilden verkopen aan twee undercover-agenten van de rijkspolitie en werden vervolgens weer op vrije voeten gesteld. Een van hen heeft zich woensdag in aanwezigheid van zijn advocaat bij justitie gemeld. Hij zou hebben geweten dat hij opnieuw zou worden gearresteerd. Deze verdachte is vandaag aan de officier van justitie voorgeleid. Alle vier zijn inmiddels vrijgelaten.

De twee bij de hasj-zaak betrokken agenten zijn geschorst. Een ontslagprocedure tegen hen is in gang gezet. De andere twee hebben zich ziek gemeld. De Amsterdamse korpsleiding zal over hun lot beslissen, als zij de beschikking heeft over de betreffende stukken.

Maandag zijn alle rechercheurs van het bureau Raampoort tijdelijk naar huis gestuurd, omdat de emoties op het bureau te hoog waren opgelaaid. Hun werk werd door rechercheurs van andere bureaus overgenomen. Zij zijn vandaag weer begonnen.

De rijksrecherche heeft vanaf april een groot onderzoek verricht bij de Amsterdamse politie, dat met de arrestatie en het verhoor van de vier rechercheurs is afgesloten. Meer aanhoudingen worden niet verwacht, aldus persofficier mr. L. de Wit. Of de vier strafrechtelijk zullen worden vervolgd kan lopende het gerechtelijk vooronderzoek nog niet worden vermeld.