Zwitserse douane straks soepeler bij vrachtverkeer EG

ROTTERDAM, 22 november De Europese Gemeenschap heeft gisteren een akkoord getekend met Zwitserland om het grensverkeer tussen dat land en de EG-landen in de toekomst sneller te laten verlopen. Het akkoord wordt op 1 juli van kracht.

In de eerste plaats zijn de EG en Zwitserland overeengekomen dat de douanekantoren aan de EG-grenzen aanzienlijk langer open zullen blijven (dag en nacht voor transitoverkeer en tien uur per etmaal voor normaal goederentransport).

In de tweede plaats behelst het akkoord dat, overal waar dat mogelijk is, douanekantoren worden samengevoegd. Dat betekent dat men nog maar eenmaal in plaats van tweemaal op de grens behoeft te stoppen. Verder zal het grensverkeer uitsluitend nog steeksproefgewijs in plaats van stelselmatig worden gecontroleerd. (ANP, AP, DPA)