Zuid-Afrika stuurt troepen na staatsgreep in Transkei

JOHANNESBURG, 22 nov. Een groep militairen heeft vanmorgen in het formeel onafhankelijke Zuidafrikaanse thuisland Transkei een greep naar de macht gedaan, die vermoedelijk is mislukt. Een woordvoerder van het Zuidafrikaanse ministerie van wet en orde zei dat Pretoria speciale eenheden van de politie naar Transkei stuurt om 'het personeel en de goederen van de Zuidafrikaanse ambassade te beschermen'.

Waarnemers zeggen dat de staatsgreep onder leiding staat van luitenant-kolonel Craig Duli, de voormalige plaatsvervangend commandant van het leger van Transkei, die al eerder couppogingen heeft ondernomen tegen de militaire leider, majoor-generaal Bantu Holomisa, die in 1988 zelf met een geweldloze staatsgreep aan de macht kwam. Militairen die trouw zijn gebleven aan Holomisa zijn inmiddels begonnen aan de bestorming van een regeringsgebouw waar Duli en zijn mannen zich hadden verschanst.

Generaal Holomisa laat zich graag voorstaan op zijn warme banden met het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Nelson Mandela en heeft herhaaldelijk gezegd dat staatsgrepen tegen zijn regime door Zuid-Afrika werden beraamd om een minder ANC-gezinde leider aan de macht te helpen. Woordvoerders van het Zuidafrikaanse ministerie voor buitenlandse zaken hebben deze beschuldigingen steeds van de hand gewezen.