Vliegen met charters duurder

ROTTERDAM, 22 nov. Chartervliegreizen naar landen rond de Middellandse Zee gaan het komende zomerseizoen met minimaal vijf procent in prijs omhoog. Deze tariefsverhogingen staan los van de toeslagen op charterreizen die de passagier moet betalen voor de door de Golfcrisis gestegen brandstofprijzen.

De prijsstijgingen zijn het gevolg van de tariefsverhogingen die de charterluchtvaartmaatschappijen Transavia, Martinair en Air Holland bij de touroperators willen doorvoeren. Afhankelijk van de bestemming gaan de chartermaatschappijen aan de reisorganisatoren acht tot twaalf procent extra per verkochte stoel in rekening brengen.

In oktober liet Transavia al weten dat de tariefsverhogingen noodzakelijk zijn 'omdat de tarieven al jaren op een gelijk niveau zijn gebleven terwijl de kosten wel stegen.'

Vliegreizen naar de zogeheten verre bestemmingen (het Verre Oosten, het Caraibisch gebied, Mexico en de Verenigde Staten) gaan bijna niet omhoog omdat de touroperators de acomodatie in die gebieden relatief goedkoop kunnen inkopen. De prijsverhogingen van de chartermaatschappijen kunnen hiermee worden gecompenseerd.

De KLM kondigde begin deze maand aan dat met ingang van 10 december de vliegtarieven voor de tweede maal worden verhoogd als gevolg van de gestegen brandstofprijzen. Voor reizen binnen Europa gaat de KLM vanaf die datum de passagier vijf procent, daarbuiten zeven procent meer in rekening brengen. In oktober had de KLM de tarieven al met dezelfde percentages verhoogd.