UvA loopt op veiling Erasmus' Adagia mis

LONDEN, 22 nov. De Universiteit van Amsterdam is er op een veiling bij Sotheby's in Londen niet in geslaagd een exemplaar van Erasmus' Adagia uit 1523 te kopen. Antiquaar Nico Israel verwierf het boek met Latijnse zinspreuken voor 1,6 miljoen gulden 'in opdracht van een Europese verzamelaar'.

De universiteit had met eigen geld, sponsorgeld van de Biblioteca Filosofica Hermetica en een bijdrage van het ministerie van onderwijs een miljoen gulden bij elkaar gebracht.

Het werk Adagia is bijzonder onder andere omdat er aantekeningen van Erasmus zelf erin staan. Voor zover bekend bestaan er nog twee exemplaren van, waarvan het andere in bezit is van de Biblioteca Vaticana.

Op dezelfde veiling heeft de International Mozarteum Foundation in Salzburg ruim 2,5 miljoen gulden betaald voor Mozarts handgeschreven partituren van het klavierstuk Fantasia en de Sonate in C-mol. Het manuscript, dat in de jaren 1784 en 1785 ontstond, beslaat veertien pagina's. Fantasia beleefde zijn premiere in 1789 in Leipzig en werd door Mozart zelf gedirigeerd. In juli van dit jaar werd het werk teruggevonden in een kluis in de Amerikaanse stad Philadelphia.

Een Stradivarius-viool uit 1720 is gisteren op een veiling in Londen aan een anonieme koper verkocht voor ruim 2,7 miljoen gulden (1,6 miljoen dollar), een nieuw wereldrecord. De verkoper was een particuliere verzamelaar die het geld wil geven aan een joods liefdadigheidsfonds in Amerika. Het vorige record voor een viool, 1,13 miljoen dollar, werd in 1988 gevestigd. (APE/Reuter)