Tsjizjov loopt op WK uit op remiserende Nederlandse dammers

GRONINGEN, 22 nov. Voor de Nederlandse dammers bij het wereldkampioenschap is de twaalfde ronde niet succesvol verlopen. In vrijwel alle partijen had het vijftal in Groningen na de openingsfase voordeel, maar naar mate de tijd verstreek verdween dat als sneeuw voor de zon. Tsjizjov profiteerde van de remises door weer een punt verder uit te lopen van Sijbrands, die terugviel naar de derde plaats. De Senegalees Macodou N'Diaye won en staat nu tweede.

De organisatoren zijn er niet in geslaagd via een geleide loting een voor alle spelers zo evenwichtig mogelijk programma samen te stellen. Zo krijgt vooral het merendeel van de Nederlandse groep vier, soms vijf (oud-)Sovjet-spelers achtereen te bestrijden, hetgeen vanzelfsprekend punten kost. Sijbrands is de tweede toernooihelft direct op zo'n Sovjet-kwartet gestuit. Na Valneris en Vatoetin trof hij gisteren Gantwarg en vandaag Koeperman.

Sijbrands heeft geen kans gezien de ongeslagen status van drie van de Sovjet-tegenstanders een einde te maken. Tegen Gantwarg nam hij het initiatief en al spoedig bleek de Wit-Rus op zijn lange vleugel met ontwikkelingsproblemen te zitten. De Nederlander wilde zoveel mogelijk gebaande paden vermijden en gebruikte daarvoor weer veel bedenktijd. Het mocht echter niet baten: voor de tijdcontrole werd de vrede getekend.

Klassieke opzet

N'Diaye wist wel raad met de door de Joegoslaaf Lepsic opgezette aanval. De zogenaamde Keller-variant, waarover ook hij evenals Stokkel een boekje samenstelde, leek gevaarlijk maar het keerde zich tegen de initiatiefnemer. Wereldkampioen Tsjizjov koos voor een klassieke opzet tegen Beyaert. De Fransman kwam in de tijdnoodfase ten koste van twee schijven dicht bij de promotielijn, maar kon geen dam halen. Met alleen nog wat schijven op zijn linkerflank probeerde Beyaert de wereldkampioen nog om de tuin te leiden. Toen die opzet niet slaagde, capituleerde hij.

Van der Wal probeerde met agressief spel de Malinees Ba te overtroeven. De massale lange vleugelaanval werd echter ingenieus door de Afrikaan tot staan gebracht en Van der Wal kwam zelfs een schijf achter. Dat nadeel bleef tot in het dammeneindspel gehandhaafd, maar het leverde geen beslissing op.

Ook het tweede Nederlands-Malinese treffen, tussen Van Aalten en Mamima N'Diaye, resulteerde in een voordelige stand voor de Afrikaan. Dat was niet voldoende voor winst. Clerc en Stokkel kregen wel beter spel. Sovjet nummer twee Vatoetin moest tegen Clerc voortdurend op zijn hoede zijn. Maar hij vond telkens de beste verdediging en bereikte kort na de tijdnoodfase het voor zijn doen bevredigende puntendeling. Clerc kreeg geen loon naar werken.

Dat lot trof ook Stokkel, die in een klassiek partij de Italiaan Specogna onder druk zette. Het leverde de Nederlander een veel betere positie op, al was de wijze waarop Specogna in de slotfase de remise forceerde, grappig.