Schrijver Adriaan Venema op parkeerplaats mishandeld

ROTTERDAM, 22 nov. Op de parkeerplaats van het televisiestation RTL-4 in Hilversum is gisteravond de schrijver Adriaan Venema door twee mannen mishandeld. Venema zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat de daders moeten worden gezocht in ultra-rechtse kringen.

Venema kwam om twintig voor negen aan bij de studio van RTL-4 voor een optreden in het programma van Dieuwertje Blok. Twee mannen in donkere jacks stapten op hem af. 'Ik dacht eerst dat het bewakers waren', aldus Venema. Zodra hij bemerkte wat ze in de zin hadden, probeerde hij weer in de auto te stappen, maar de mannen trokken hem eruit, wierpen hem op de grond en sloegen op hem in met ploertendoders. Venema liep daarbij enkele gekneusde ribben op, een gescheurde mond en wat builen. Hij werkte wel mee aan het rechtstreeks uitgezonden televisieprogramma.

Venema heeft de twee mannen herkend als dezelfde twee die afgelopen weekend hebben geprobeerd zijn huis binnen te dringen. Daarvan heeft hij zondag aangifte gedaan in Amsterdam. Van de mishandeling van gisteravond zal hij zeer binnenkort aangifte doen.

De daders moeten volgens Venema in ultra-rechtse kring worden gezocht in verband met een artikel dat hij enige weken geleden publiceerde in Vrij Nederland over de mogelijke strafbaarheid van de publicatie van de memoires van de weduwe Rost van Tonningen. Uitgever Gerard Timmer overwoog het boek uit te geven, maar zegt daarvan te hebben afgezien wegens de mogelijke juridische complicaties.

Minister Hirsch Ballin van justitie heeft het Centraal Orgaan Voormalig Verzet toegezegd dat het openbaar ministerie de memoires na publicatie direct op mogelijke strafbaarheid zal onderzoeken. Volgens de weduwe Rost van Tonningen zal haar boek op 15 december verschijnen in een oplage van vijfduizend exemplaren. Ze wil niet zeggen bij welke uitgever.