Schermutselingen in Sofia aan vooravond debat over lot regering

SOFIA, 22 nov. Aan de vooravond van een cruciaal debat in het Bulgaarse parlement over het lot van de pas twee maanden oude regering van premier Andrej Loekanov is het gisteren in het centrum van Sofia tot schermutselingen gekomen tussen aanhangers van de oppositie en aanhangers van de regering. De oproerpolitie herstelde de orde.

De schermutselingen braken uit toen aanhangers van de oppositie een demonstratie van 20.000 meest oudere leden van de regerende Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) verstoorden. Toen de demonstranten het centrale plein in Sofia betraden werden ze door enkele duizenden tegenstanders van de BSP uitgejouwd. De tegendemonstranten riepen leuzen als 'We hebben honger' en 'Treed af!' Vanaf balkons sloegen huisvrouwen op koekepannen onder het roepen van scheldwoorden als 'mafia' en 'moordenaars'. Bij de vechtpartijen en het ingrijpen van de politie vielen volgens ooghgetuigen ten minste drie gewonden.

Vertegenwoordigers van zowel de BSP als de coalitie van oppositiegroepen SDS verschenen gisteren op de Bulgaarse televisie om hun aanhangers op te roepen kalm te blijven. Vandaag presenteert premier Loekanov in het parlement zijn nieuwe economische programma, dat voorziet in radicale hervormingen. Loekanov heeft gezegd te zullen aftreden als het programma geen genade vindt. Hij kan in principe rekenen op een absolute meerderheid van de BSP, maar een hervormingsgezinde vleugel van de partij heeft zich inmiddels bij de oppositie aangesloten en gezegd zich niet verplicht te voelen met de BSP-meerderheid mee te stemmen. De oppositie eist het aftreden van Loekanov en hebben zich tegen zijn radicale hervormingen uitgesproken met het argument dat ze leiden tot grote prijsstijgingen. (Reuter, UPI, AP)