Rellen in Leipzig

Ongeveer 1200 agenten moesten gisteren bij de hereniging van de Duitse voetbalbonden in Leipzig de orde bewaren. Daar had de politiemacht volgens hoofdcommissaris Gaasenbeek alle moeite mee. In de stad kwam het tot zware botsingen met relschoppers, waarbij 24 arrestaties werden verricht. De groep plunderde op het station een kiosk en viel tevens voorbijgangers lastig. De voetbalfans schreeuwden fascistische leuzen en 'Wij zijn geen voetbalfans, wij zijn Duitse hooligans'.

UEFA-voorzitter Lennart Johansson heeft tijdens een bijeenkomst in Leipzig verklaard dat de Oberliga Noordoost van de Westduitse voetbalbond waarschijnlijk vier clubs voor het Europa cup-seizoen 1991-1992 mag inschrijven. Op 19 april neemt de UEFA daarover de beslissing. Gisteren ging de Oostduitse voetbalbond op in de organisatie van de DFB als regionaal district Noordoost. Hans-Georg Moldenhauer, voorzitter van de nieuwe afdeling, heeft de problematiek enkele weken geleden al bij de UEFA onder de aandacht gebracht. 'Er zijn duidelijke aanknopingspunten dat er volgend seizoen nog een keer een uitzondering wordt gemaakt voor het Oostduitse voetbal. Clubs uit de Oberliga kunnen nog een keer deelnemen aan de drie Europese bekertoernooien.'

De FIFA neemt de hereniging op 13 december over. De voormalige Oostduitse internationals Andreas Thom en Ulf Kirsten zijn dan bijvoorbeeld speelgerechtigd voor het algemene Duitse team. Op 19 december oefent de ploeg tegen Zwitserland.