Peiling: 56 procent wil 'vierdaagse'

DEN HAAG, 22 nov. Ruim de helft (56 procent) van de ondervraagden in een NIPO-onderzoek is voor de invoering van een vierdaagse werkweek (vier maal negen uur per dag). Tegen is 36 procent, 8 procent heeft geen oordeel. De uitkomsten zijn vandaag gepubliceerd.

De peiling dateert van eind augustus, dus ruim voordat de 'vierdaagse' in het middelpunt van de sociaal-economische discussie belandde. Nadat de vakcentrale FNV de vierdaagse onderdeel van haar arbeidsvoorwaardenbeleid maakte, kwamen de werkgevers er fel tegen in het geweer. Het kabinet laat de zaak over aan sociale partners, maar waarschuwde wel voor risico's die eraan zijn verbonden.

Bij de achterban van de FNV-bonden is de wens vier dagen te gaan werken het grootst: 62 procent van hen voelt daarvoor. Onder leden van de bij de christelijke vakcentrale CNV aangesloten bonden is de belangstelling 51 procent, onder niet-vakbondsleden 56,5 procent. Onder overheidspersoneel is de belangstelling (63 procent) groter dan onder werknemers in de marktsector (59). De helft van de zelfstandigen zou ook wel vier dagen willen werken. (ANP)