Nederlandse in- en uitvoer dit jaar met vier pct omhoog

DEN HAAG, 22 nov. In de periode januari-augustus van dit jaar is voor een bedrag van 155,4 miljard gulden aan goederen geexporteerd. Dit is vier procent meer dan in de overeenkomstige periode van vorig jaar.

De import steeg, eveneens met vier procent, tot 150,7 miljard gulden. Het saldo op de handelsbalans bedroeg in de eerste acht maanden van dit jaar 4,7 miljard gulden. In de overeenkomstige periode vorig jaar bedroeg dit saldo 4,3 miljard gulden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft deze cijfers gisteren bekend gemaakt.

Naar de Bondsrepubliek Duitsland werd in de eerste acht maanden van dit jaar voor een bedrag van 42,2 miljard gulden geexporteerd, acht procent meer dan in de periode januari-augustus 1989.

De export bedroeg in augustus van dit jaar 18,1 miljard gulden, evenveel als in augustus vorig jaar. De invoer steeg met twee procent van 17,7 tot 18,1 miljard gulden.

In de eerste acht maanden bedroeg de uitvoer van energiedragers en -produkten 15,0 miljard gulden, twee procent meer in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig jaar. De invoerwaarde bedroeg 15,1 miljard gulden, drie procent minder dan in 1989.