Matsushita koopt MCA voor $ 7 mld

TOKIO, 22 nov. Het Japanse elektronicaconcern Matsushita zal ongeveer zeven miljard dollar betalen voor de overneming van het Amerikaanse amusementsindustrie MCA, de grootste Japanse overneming tot nu toe in de VS en ruim twee keer zo groot als de overneming van de filmmaatschappij Columbia door Sony.

Dat meldde vandaag het Japanse financiele dagblad Nihon Keizai Shimbun. Een woordvoerder van Matsushita wilde het bericht niet bevestigen. Volgens de krant hebben Matsushita en MCA overeenstemming bereikt over een prijs die tussen de 75 en 80 dollar ligt aandeel MCA.

MCA bezit, behalve de filmmaatschappij Universal, een grote platenmaatschappij, een bedrijf voor tv-produkties, televisiestations en themaparken. Universal maakte films als Back to the future, Jaws, E. T. Overneming van MCA garandeert Matsushita een afzetmarkt voor zijn hardware als video's, camera's en audio-apparatuur.

Sony bereikte hetzelfde met zijn aankoop van Colombia in 1989 waarvoor het 3,4 miljard dollar betaalde en die toen veel stof deed opwaaien in de VS. De stevige positie die Sony met die aankoop in de VS verwierf wordt nu bedreigd door Matsushita. (Reuter)