Major, ijverig verdediger

LONDEN, 2 nov. John Major, pas sinds eind vorig jaar minister van financien, wil een deur verder zijn ministerie op Downing Street 11 verruilen voor Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier.

Major, 47 jaar oud, wil aldus de kroon zetten op een toch al pijlsnelle carriere. Het had daar eerst niet naar uitgezien: de loopbaan van deze zoon van een trapeze-artiest van het circus Barnum and Bailey, die in armelijke omstandigheden opgroeide nadat zijn vader blind was geworden, ging aanvankelijk omlaag nadat hij op zijn zestiende van school was gegaan om leerling-acountant te worden. Hij werkte als hulparbeider in de bouw en was geruime tijd werkloos alvorens als sociaal werker naar Nigeria te vertrekken. Na een auto-ongeluk lag Major daarna een jaar in een ziekenhuis.

Pas nadat hij na zijn genezing bij een bank ging werken en de politiek ontdekte ging het Major beter. In 1968 werd hij lid van de gemeenteraad van de Londense gemeente Lambeth en na twee vergeefse pogingen in 1974 lukte hem in 1979 de sprong naar het Lagerhuis. Binnen vijf jaar was Major fractieleider van de conservatieven en nog een jaar later staatssecretaris voor sociale zaken. Bij de grote regeringswijziging van juni 1987 maakte Thatcher hem Treasury Chief Secretary, tweede man op het ministerie van financien, een functie waarin hij met een tact die zijn collega's en een onbuigzaamheid die Thatcher zozeer waardeerde alle eisen voor begrotingsverhogingen van de hand wees. Major gold vanaf dat moment als een van de ijverigste verdedigers van Thatchers economische beleid.

Minister van buitenlandse zaken werd Major na het vertrek van Georffrey Howe in juli vorig jaar. Lang bleef hij dat evenwel niet: na het dramatische aftreden van minister Lawson keerde Major in oktober vorig jaar terug naar financien.