Luns vertrekt mogelijk maandag al naar Irak

DEN HAAG, 22 nov. Oud-minister van buitenlandse zaken dr. J. H. M. Luns zal zo snel mogelijk na het weekeinde naar Bagdad vertrekken om te pleiten voor vrijlating van de Nederlandse gijzelaars. Zodra de eerste Nederlandse baggeraar Irak heeft kunnen verlaten kan de missie vertrekken, volgens bronnen in Den Haag.

Hoewel vanmorgen nog geen aanvraag voor een visum bij de Iraakse ambassade was ingediend, rekent men er in politieke kringen op dat Luns snel een visum zal krijgen. De voorzitter van het Iraakse parlement heeft gisteravond al laten weten dat een Nederlandse missie welkom is, mits deze bestaat uit 'zo hoog mogelijke personen'.

Vanmorgen zijn uit Bagdad niet vijf, maar slechts twee Nederlandse gijzelaars met de extreem-rechtse Franse politicus Le Pen uit Bagdad vertrokken. De andere drie gijzelaars die gisteren te horen kregen dat ze konden vertrekken moesten achterblijven, omdat de formaliteiten niet op tijd konden worden geregeld, zo meldt J. F. R. M. Veling, ex-ambassadeur in Koeweit, vanuit Bagdad. Of deze drie alsnog kunnen vertrekken is niet duidelijk. De twee Nederlanders die wel zijn vertrokken worden vandaag in Mulhouse verwacht. Vandaag vertrekken volgens het ministerie van buitenlandse zaken ook vier a zes Nederlanders in het gezelschap van een Zwitserse delegatie, die vandaag in Zurich wordt verwacht. Alle Nederlandse gijzelaars zullen doorvliegen naar de vliegbasis Soesterberg.

CDA-fractievoorzitter Brinkman wilde zich vandaag nog vergewissen van een positieve ontvangst van de Nederlandse delegatie in Bagdad. Luns moet ook goede gesprekspartners kunnen krijgen, bij voorkeur president Saddam Hussein zelf. Voorts moest vanmorgen nog de vraag worden beantwoord wie met de 79-jarige oud-minister zal meereizen. Er gaan stemmen op om Luns met een eigen vliegtuig te laten reizen, zodat hij gijzelaars mee terug kan nemen. Oud-bondskanselier Willy Brandt kreeg ten behoeve van zijn missie enkele weken geleden een gratis toestel van de Lufthansa ter beschikking. Het Nederlandse regeringsvliegtuig, een Fokker F28, is klein en zou bovendien naar Bagdad tussenlandingen moeten maken.

Volgens Veling neemt de spanning onder de achtergebleven gijzelaars steeds verder toe. Op de Nederlandse ambassade in Bagdad bestaat 'volledige onduidelijkheid' over het aantal Nederlanders dat nu nog mag vertrekken. De selectie is volgens Veling geheel in handen van de Iraakse autoriteiten.