Internationals unaniem voor Ajax-systeem

ROTTERDAM, 22 nov. Toen het pleit tegen de Grieken was beslecht waren de internationals nog even unaniem in hun mening als voor de interland. De strijdwijze van Ajax, waaraan Wim Kieft was opgeofferd, moet ook in de nabije toekomst het uitgangspunt vormen van het Nederlands elftal. Dus een speelsysteem met twee vleugelaanvallers en een centrumspits die in zijn rug wordt gedekt door een aanvallende middenvelder.

Johnny van 't Schip ventileerde het duidelijkst de mening van de groep: 'Tegen sterkere tegenstanders en in uitwedstrijden zullen we misschien wat meer het accent op de verdediging moeten leggen. Dan ontkom je er niet aan dat de aanvallers vaker een stapje terug doen. Maar ik dacht dat we vanavond hebben bewezen dat dit de strategie kan worden van het Nederlands elftal voor de komende jaren.'

Marco van Basten sloot zich bij deze mening aan. De centrumspits voelde zich gisteren in zijn element. Hij scoorde, werd goed aangespeeld en wat vooral belangrijk was hij kreeg weer de ruimte om zijn talenten te etaleren. Van 't Schip en Roy hielden immers beiden een verdediger bezig op de flanken. 'Gezien de tegenstanders in de groep moeten we op deze voet verder', verkondigde Van Basten. 'Ik heb lekker gevoetbald. En het was bij vlagen toch mooi om naar te kijken?'

Jan Wouters, de man die het tweede doelpunt (van Van Basten) voorbereidde, vulde nog aan: 'Je moet spelen naar het materiaal dat je hebt. In dit geval dus vooral met spelers van Ajax. Tegen Portugal werkt dit systeem misschien nog wel beter. Dat team is verdedigender ingesteld dan Griekenland.'

Bondscoach Rinus Michels is de spelers in taktisch opzicht volledig tegemoet gekomen. Aanvankelijk wilde hij niet verder gaan dan een concept met 'hangende' vleugelspitsen. Eigenlijk het systeem van het Europees kampioenschap van 1988. Maar nadat de spelers maandagavond hun mening mochten geven besloot hij nog meer concessies te doen. Van 't Schip: 'Er is in die bespreking geen stemming geweest. Op een gegeven moment ging het om de vraag: wil je nog spelen zoals in 1988? Toen heeft de selectie, en echt niet alleen de Ajacieden, zijn voorkeur uitgesproken voor het spelletje van Ajax.'

Voorzetten

Na tien minuten vielen gisteravond al vijf bruikbare voorzetten van de flanken te noteren. In totaal zou Van 't Schip elf keer de bal voortrekken. Zeven keer voor rust en vier keer in de tweede helft toen hij niet zoveel meer in het spel werd betrokken. Van 't Schip: 'De wisselwerking met Vanenburg liep niet zo lekker. Gerald is ook een speler die de bal opeist. We moeten daar in de toekomst gewoon betere afspraken over maken.'

Bryan Roy toonde opnieuw aan dat bij hem nog veel schort aan het rendement van zijn acties. In totaal kwam de linksbuiten niet verder dan vier voorzetten: twee voor en twee na rust. Op een totaal van 23 voorzetten in de hele wedstrijd dus niet veel. Roy was echter tevreden. 'Internationaal is dit toch niet slecht, ' lachte hij.

De voorzetten waren veelal bepalend voor de kansen die het Nederlands elftal kreeg. Roy: 'Het is heerlijk voetballen met een centrumspits als Van Basten. Je kunt aan hem altijd de bal kwijt.' En de Milan-vedette, die toch wel wat kansen miste: 'In de tweede helft kreeg het hele team last van vermoeidheidsverschijnselen. We hadden immers voor rust in een hoog tempo gespeeld.'

Extra druk

Er waren weinig spelers die achteraf nog durfden te bekennen dat de verantwoordelijkheid voor het speelsysteem een extra druk met zich mee bracht. Dennis Bergkamp wel. Hij was nerveus aan de wedstrijd begonnen nadat de spelers hem hadden geprefereerd boven Kieft. De treffer die hij al in de vierde minuut met zijn hoofd aantekende, was bevrijdend. Van Basten: 'Natuurlijk was de extra spanning vooraf voelbaar. De KNVB zou op zijn kop hebben gestaan als het vanavond was misgegaan. Ook zonder de gebeurtenissen vooraf hadden we een hoop over ons heen gekregen. Het was echt nu of nooit.'

Het vertrek van Kieft uit het trainingskamp werd door alle spelers betreurd. Van Basten: 'Er is helemaal niet over namen gesproken. Maar op een gegeven moment, toen we hadden besloten om met drie spitsen te gaan spelen, zag hij de bui al hangen. Ik heb nog met hem gesproken, hij vond 't zwaar shit.'

Ook Van 't Schip had een onderhoud met Kieft voor diens terugreis naar Bordeaux. 'Ik geef hem honderd procent gelijk dat hij is vertrokken. Wim was min of meer een basisplaats toegezegd. Ik vind het logisch dat een speler met zo'n staat van dienst voor Oranje zegt: 'dit kan ik niet meer opbrengen'. Kieft is een speler die bij het Nederlands elftal hoort. Maar hem kennende vrees ik dat hij nu gaat nadenken over de toekomst. Of het nog wel zin heeft om voor Oranje uit te komen. Het WK was voor hem al een afknapper, nu dit weer.'

    • Erik Oudshoorn