Hof wijst klacht vrouwen af tegen producenten van DES

ROTTERDAM, 22 nov. De 'DES-dochters' hebben in hoger beroep hun zaak verloren tegen tien farmaceutische bedrijven die het hormoonpreparaat DES op de markt hebben gebracht. Ze kondigden bij monde van een van hun advocaten H. Eijkman aan in cassatie te zullen gaan.

Het Amsterdamse gerechtshof heeft vandaag in hoger beroep het vonnis bekrachtigd dat de rechtbank in juni 1988 uitsprak. Volgens het hof is niet bewezen dat juist deze bedrijven aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schadelijke gevolgen die het hormoonpreparaat aan de vrouwen heeft toegebracht.

Het middel DES werd tussen 1947 en 1975 voorgeschreven om miskramen te voorkomen, maar bleek ernstige bijwerkingen te hebben. Veel meisjes die uit deze zwangerschappen werden geboren kregen op latere leeftijd kanker aan de vagina of baarmoeder.

In mei 1986 eiste een aantal van deze zogenoemde DES-dochters schadevergoeding van tien fabrikanten die het hormoonpreparaat op de markt zouden hebben gebracht. In juni 1988 wees de rechtbank de eis af, omdat de vrouwen niet konden aantonen van welke van de farmaceutische bedrijven het middel dat hunmoeders hadden geslikt precies afkomstig was.

Volgens het hof is het voor het vaststellen van de aansprakelijkheid noodzakelijk om exact te kunnen bepalen wie tot de kring van aansprakelijke personen behoort. De DES-dochters zouden hierin niet zijn geslaagd, daar ze zelf al hebben gesteld dat ook niet aangeklaagde bedrijven het middel op de markt hebben gebracht. Een beroep op groepsaansprakelijkheid gaat niet op, vindt het hof, omdat niet is gebleken dat de fabrikanten destijds als groep hebben gehandeld.