Hockeyteam houdt Australiers niet bij

MELBOURNE, 22 nov. Het Nederlandse hockeyteam heeft Australie vanmorgen tijdens het toernooi om de Champions Trophy niet van de vierde overwinning kunnen afhouden. Nadat Nederland de Australiers in de eerste helft zeer goed partij had gegeven werd het uiteindelijk toch nog 3-2 voor de ploeg van coach Frank Murray, die daarmee voor 95 procent zeker is van behoud van de zilveren hockeystick.

Alleen Pakistan, dat eerder met 4-1 van de Sovjet-Unie won, kan met acht punten nog op gelijke hoogte komen, maar dan moet Australie zondag in de slotwedstrijd van Duitsland verliezen.

Australie won de Champions Trophy al vier keer: in 1983, 1984, 1985 en 1989. Nederland moet zich nu concentreren op de wedstrijd van zondag tegen Pakistan, waarin nog een zilveren medaille verdiend kan worden.

De eerste helft, gespeeld in een mals Hollands regenbuitje, golfde het spel op en neer. Stond het Nederlands elftal de dag daarvoor tegen de Duitsers telkens voor om met een gelijkspel te eindigen, dit maal werd twee keer een achterstand goed gemaakt.

Eerst maakte Weterings met een schot van de rand van de cirkel een doelpunt van Stacy (uit een strafcorner) de nadelige marge goed, nauwelijks vijf minuten later was het al 2-2 toen Stephan Veen fraai raak schoot. Dat was het Nederlandse antwoord op de succesvolle inzet van Corbitt uit alweer een strafcorner.

In de tweede helft kreeg het Nederlands elftal het heel zwaar te verduren. De Australiers ontwikkelden een enorm offensief. Dankzij doelman Frank Leistra bleef de score lange tijd ongewijzigd. In de 43ste minuut stopte hij zelfs een strafbal van aanvoerder Birmingham.

Dertien minuten later moest de Tilburger echter toch zwichten toen Wansbrough op de rand van buitenspel een pass oppikte en met een boogbal Leistra verschalkte (3-2). De resterende tijd was te kort voor Nederland, dat vermoeid raakte, om opnieuw met succes op de gelijkmaker te jagen. (ANP)