Hedendaagse sieraden voor het eerst geveild

AMSTERDAM, 22 nov. Op de eerste veiling van hedendaagse sieraden in Nederland is gisteravond bij Christie's een collectie van zes gouden hangers van kunstenaar Max Ernst uit de jaren vijftig en begin jaren zestig verkocht voor ruim 70.000 gulden. Dit was ruim twee keer de richtprijs. De 87 kavels moderne sieraden brachten bijna 3,3 ton op, al bleven er 29 onverkocht omdat ze het door de verkoper bepaalde minimumbedrag niet haalden.

Het aanbod bevatte een aantal unica, zoals een ring van Ettore Sottsass uit 1967, een halsketting van Amalia del Ponte uit 1970 en een broche van de Nederlandse ontwerper Archibald Dumbar uit 1950. Er is ook werk geveild van Nederlandse ontwerpers die nog steeds actief zijn, onder wie Jan Matthesius, Marion Herbst, Gijs Bakker, Robert Smit en Hans Appenzeller. De Rijksdienst Beeldende Kunst kocht onder andere een hanger uit 1968 van Smit, het Kruithuis in Den Bosch een hanger van Herbst en twee medaillons van Jean Cocteau.

Behalve Cocteau en Ernst waren ook Corneille en Salvador Dali vertegenwoordigd met respectievelijk een broche in de vorm van een bonte vogel (4800 gulden) en een 1.260 gram zware plak 22-karaats goud met een afbeelding van een krijger op een eenhoorn (36.800 gulden). Een ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel, een armband bestaande uit een flinterdunne, zeer buigbare strook goud, bracht de richtprijs op van 1500 gulden. Een exemplaar van Andy Warhols beroemde horloge-armband uit 1988, werd verkocht voor 45.000 gulden, vijfduizend minder dan verwacht.