Geen beediging voor sluiten van homohuwelijken

ARNHEM, 22 nov. De rechtbank in Arnhem heeft gisteren geweigerd twee raadsleden uit Rheden te beedigen tot ambtenaar van de burgerlijke stand. De twee wilden huwelijken voltrekken tussen personen van hetzelfde geslacht.

Het openbaar ministerie had onlangs bezwaar aangetekend tegen de beediging, omdat 'niemand tot het afleggen van de eed mag worden toegelaten, als van te voren al vaststaat dat hij handelingen in strijd met de wet zal verrichten'. Het sluiten van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht is zo'n onwettige handeling, aldus de officier van justitie, die zich beroept op een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde onlangs dat zo'n huwelijksvoltrekking in strijd met de wet en de openbare orde is. De rechters geven toe dat het besluit uitzonderlijk is. Het is aan de gemeenteraad om te beoordelen of iemand voldoet aan de voorwaarden om ambtenaar van de burgerlijke stand te worden, waarna de rechtbank slechts de taak heeft de ambtenaar te beedigen. Beide raadsleden overwegen in beroep te gaan.