Foto

ROTTERDAM Op de vliegbasis Valkenburg zijn gisteren 47 helikopters geland als onderdeel van de operatie Deforger, de verplaatsing van Amerikaanse legereenheden vanuit Duitsland naar de Golf. De eerste dertig zijn al doorgevlogen naar de Beatrixhaven in Rotterdam, waar zij aan boord van het containerschip Algol worden geladen. Vandaag zouden nog ongeveer 100 helikopters aankomen. Voor de 500 Amerikaanse militairen die in Rotterdam betrokken zijn bij de operatie wordt vanavond ter gelegenheid van Thanksgivingday een traditioneel diner gegeven, met kalkoen en bij kaarslicht, in een feestelijk opgetuigde hangar op de vliegbasis Ypenburg. De Amerikanen zijn voor het naar schatting zes weken durende karwei ondergebracht op Ypenburg. Het eerste van de twintig containerschepen voor het vervoer van het legermaterieel, de Algol, zal naar verwachting vrijdag vertrekken. Het volgende schip dat beladen wordt, is de Saudi Makkah, die al in de Rotterdamse haven ligt. De aanvoer van trucks, pantservoertuigen en ander rijdend materieel verloopt nog vrij langzaam, maar de voorbereidingstijd was erg kort, aldus de legervoorlichting. Het afgelopen weekeinde werd ook Brits materieel meegenomen. Het ging daarbij om tanks die het Britse leger naar Canada stuurt voor oefeningen. (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)