Enimont vrijwel geheel naar de staat; Gevecht om Italiaanse chemiegigant beslecht

ROME, 22 nov. De strijd om de Italiaanse chemische joint venture Enimont, een van de tien grootste chemische bedrijven ter wereld, is beslecht.

Het chemieconcern Montedison zal zijn aandeel van veertig procent verkopen aan de partner in de joint venture, de staatsholding Eni. Daarmee komt Enimont vrijwel geheel in handen van de Italiaanse staat.

Het besluit van Montedison is vanmorgen bekendgemaakt door Gianni Varasi, lid van de raad van bestuur van Enimont en van de financiele holding Ferfin van de Ferruzzi-groep waaronder Montedison valt. De raad van bestuur van Ferfin was vanmorgen bijeen om een besluit te nemen over Enimont.

Montedison zal van Eni naar schatting 2,8 biljoen lire (4,3 miljard gulden) krijgen voor zijn belang in Enimont. Eni heeft eerder deze week aangeboden ook de resterende aandelen Enimont te kopen die op de markt zijn geplaatst.

Enimont is al direct sinds zijn oprichting, bijna anderhalf jaar geleden, de inzet geweest van een felle strijd tussen Raul Gardini, president van Ferruzzi, en de staatsholding Eni, die werd gesteund door de regeringspartijen. Maar Montedison en Eni, met allebei veertig procent van de aandelen, bleken op essentiele onderdelen van het beleid van mening te verschillen. Gardini heeft Eni verweten noodzakelijk geachte ontslagen tegen te houden om de werkgelegenheid niet in gevaar te brengen.

Om een einde te maken aan het felle conflict, waardoor Enimont nauwelijks functioneerde, was afgesproken dat de ene partner de andere zou uitkopen, waarbij Eni de prijs zou noemen en Montedison als eerste mocht beslissen of het voor dat bedrag wilde kopen of verkopen.

Raul Gardini heeft steeds gezegd dat hij de volledige controle wilde krijgen over Enimont. Zakelijke bondgenoten van hem hadden op de markt elf procent van de aandelen gekocht. Samen met zijn eigen veertig procent beschikte Gardini hierdoor over een absolute meerderheid, hoewel Eni belangrijke besluiten kon tegenhouden.

Nu bekend is geworden dat Gardini zijn belang in Enimont verkoopt, worden zijn manoeuvres van de afgelopen maanden uitgelegd als een pokerspel, bedoeld om schulden af te wentelen op de staat. Bij de oprichting van de joint venture had hij de drie gezondste onderdelen van Montedison buiten Enimont gehouden. Nu krijgt hij voor zijn belang van veertig procent een prijs die aanzienlijk hoger ligt dan waar de inbreng van Montedison anderhalf jaar geleden op werd geschat en ook veertien procent hoger dan de prijs voor de aandelen Enimont die vorig jaar op de markt werden gebracht.

    • Marc Leijendekker