Cordia niet helemaal geslaagd in overname

AMSTERDAM, 22 nov. De Nederlandse ondernemers W. Cordia en J. van den Nieuwenhuyzen zijn er niet in geslaagd om via de conversie van schulden in aandelen de meerderheid te verwerven in het op Wall Street genoteerde Reading en Bates, een van de grootste offshorebedrijven ter wereld.

De Amerikaanse beleggersgroep Whitman heeft een substantieel deel van de aandelen waar de Nederlanders op jaagden afgesnoept en daardoor Cordia en de zijnen van een meerderheidsbelang afgehouden.

Dit valt op te maken uit mededelingen van de bekende Rotterdamse ondernemer W. Cordia, het brein achter de overnamepoging. Een medewerker van Cordia benadrukt dat de verstandhouding met Whitman goed is en dat beide groepen samenwerkingsafspraken hebben gemaakt die zelfs schriftelijk zijn vastgelegd.

Deze zomer werd bekend dat de Nederlanders, die voor deze overneming onder de naam Capercaillie Holdings opereren en vele tientallen miljoenen dollars in de operatie hebben gestoken, druk bezig waren om de meerderheid van de aandelen Reading en Bates in handen te krijgen.

Capercaillie Holdings, waarin ook VCI (financier van TV10) en de Noorse redersfamilie Blystad deelneemt, kocht van banken de schulden die die banken op Reading en Bates hadden uitstaan. Toen de eerste gelegenheid zich voordeed, zette Capercaillie zijn op die manier verworven schulden om in aandelen waardoor de groep een belang van 34 procent verwierf in het Amerikaanse offshorebedrijf.

Na de eerste conversie is de groep doorgegaan met het overnemen van schulden opdat ze bij een volgende conversie opnieuw de vordering zou kunnen omzetten in aandelen. Maar het verliep niet zoals de bedoeling was. Er diende zich namelijk een nieuwe koper aan die ook bij de schuldeisers aanklopte om schulden over te nemen, schulden die uiteindelijk zouden kunnen worden omgezet in aandelen. Een concurrent dus voor de Nederlanders.

Capercaillie Holdings en de Whitman groep hebben toen maar de handen ineen geslagen en zijn samen de boer opgegaan om schulden te kopen. 'Het had geen zin om tegen elkaar op te concurreren. We wilden allebei hetzelfde', zo vertelde een medewerker van Cordia vanochtend.

De Whitman groep heeft nu zoveel schulden opgekocht dat ze na de tweede, die voor het einde van dit jaar is gepland, over ongeveer 20 procent van de aandelen Reading en Bates beschikt. Capercaillie Holdings beschikt na de conversie over een belang van ongeveer 40 procent, aldus Cordia.

    • Geert van Asbeck