Burgerwacht bekent 9 brandstichtingen

PURMEREND, 22 nov. De politie in Purmerend heeft de twee enige leden van de plaatselijke burgerwacht gearresteerd op verdenking van een reeks brandstichtingen. Het tweetal heeft bekend negen van vijftien 'verdachte' branden in Purmerend te hebben aangestoken. De twee mannen, 20 en 24 jaar oud, vroegen bij de gemeente en plaatselijke politie extra aandacht voor de criminaliteit in hun wijk. Toen die uitbleef vormde het tweetal een burgerwacht. Uit onderzoek is gebleken dat het tweetal publiciteit zocht en pogingen heeft ondernomen fondsen te werven om de burgerwacht te kunnen betalen.

Sociale vernieuwing in 350 gemeenten

DEN HAAG, 22 nov. Naar schatting 350 gemeenten zullen nog dit jaar met het Rijk een convenant ondertekenen over sociale vernieuwing. Dit gebeurt in navolging van het convenant dat het Rijk eerder sloot met 37 grote gemeenten. Dit maakte voorzitter J. Schaefer van de interbestuurlijke projectgroep sociale vernieuwing gisteren bekend. Schaefer verwacht dat meer dan de helft van de 672 gemeenten in Nederland per 1 januari gaat meedoen aan de sociale vernieuwing. Het convenant met de 37 grote gemeenten, de zogenoemde startgemeenten, is toegespitst op de specifieke problemen van die steden. Het convenant met de 350 andere gemeenten heeft volgens het ministerie van binnenlandse zaken een meer uniform karakter.