Amnesty: honderden vermisten Marokko

LONDEN, 22 nov. Marokko moet een onderzoek instellen naar de verdwijning van enige honderden mensen in de afgelopen achttien jaar. Dat is de conclusie van een rapport dat de organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International gisteren in Londen heeft gepresenteerd. De organisatie zegt te vrezen dat deze mensen zijn gearresteerd en onder zeer slechte omstandigheden worden vastgehouden in geheime gevangenissen. Een eerste groep van zo'n honderd mensen raakte vermist na een vermeende couppoging in 1972. Volgens onbevestigde berichten die Amnesty citeert in haar rapport, zouden van hen zeker twintig mensen in gevangenschap zijn omgekomen. Ook na de inval van Marokko in Spaans Sahara is een grote groep mensen spoorloos verdwenen, aldus Amnesty. In een brief die uit een Marokkaanse gevangenis naar buiten is gesmokkeld, is sprake van een zeer slechte behandeling van de gevangenen. 'Aan hen die stervende zijn wordt de meest elementaire hulp, zelfs een glas water, ontzegd', aldus de brief van de gevangene. Volgens het rapport heeft Marokko de beschuldigingen altijd ontkend en herhaaldelijk geweigerd een onderzoek in te stellen. (Reuter)