Zjivkov wordt berecht voor machtsmisbruik

SOFIA, 21 nov. De voormalige Bulgaarse leider Todor Zjivkov krijgt een proces. Hij wordt beschuldigd van machtsmisbruik en van verduistering. Dat heeft gisteren de Bulgaarse procureur-generaal laten weten.

De 78-jarige Zjivkov, die voor zijn val een jaar geleden 35 jaar aan het hoofd van de Bulgaarse communistische partij heeft gestaan, staat onder huisarrest. Volgens procureur-generaal Martin Goenev heeft hij in totaal 26 miljoen leva (7,5 miljoen dollar volgens de huidige koers, een veelvoud daarvan volgens de oude) aan staatsgelden gebruik voor zichzelf en voor naaste vrienden en familieleden. Een datum van het proces staat nog niet vast; Goenev zei wel dat het spoedig begint. Zjivkov kan tot een maximale gevangenisstraf van dertig jaar worden veroordeeld.

Naast Zjivkov staat ook zijn voormalige vertrouweling Milko Balev terecht; hij wordt van dezelfde misdrijven beschuldigd als Zjivkov. Het juridisch onderzoek tegen de twee voormalige leiders was al in juli afgesloten, maar de verdediging had uitstel gevraagd met het argument tijd nodig te hebben om het honderd delen omvattende bewijsmateriaal te bestuderen.

Zjivkov heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk toegegeven fouten te hebben gemaakt, maar tegengesproken zich aan machtsmisbruik of verduistering van staatsgelden schuldig te hebben gemaakt. Hij bood enkele maanden geleden aan zich in het parlement te komen verantwoorden. Toen het parlement daarmee instemde slikte Zjivkov zijn aanbod echter in met het argument dat hij eerst wilde weten waarvan hij precies wordt verdacht.

De procureur-generaal heeft gisteren ook een juridisch onderzoek aangekondigd tegen negen voormalige leden van de regering en de partijleiding, die met verkeerde beslissingen de economie en het milieu schade zouden hebben berokkend. Onder de betrokkenen is de voormalige premier van Bulgarije, Georgi Atanasov. Tegen zijn vroegere plaatsvervanger Grigor Stojtsjkov loopt een onderzoek in verband met de verdenking dat hij bewust de Bulgaren verkeerd heeft voorgelicht over de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl. (AFP, AP)