Wim Kieft kan reservebeurt niet meer accepteren

WASSENAAR, 21 nov. De 'open discussie' die de spelers van de Nederlands elftal maandagavond in Wassenaar hielden heeft er toe geleid dat Wim Kieft de selectie de rug heeft toegekeerd. De meerderheid van de groep zei de voorkeur te geven aan Ajacied Dennis Bergkamp boven de aanvaller van Bordeaux als speler die in de EK-kwalificatiewedstrijd van vanavond tegen Griekenland vlak achter Marco van Basten moet gaan spelen.

Bondscoach Rinus Michels noemde het heel plezierig dat de spelers van het Nederlands elftal voor hun mening zijn uitgekomen. Daar heeft het volgens hem lange tijd aan ontbroken. 'En ik heb niets aan verhalen achteraf.' Kieft wilde zich echter niet nogmaals schikken in de rol van pinchhitter. Hij is het grootste deel van zijn carriere als international invaller geweest, meestal een ondankbare taak. Slechts in veertien van de 31 interlands die hij achter zijn naam heeft staan speelde Kieft de volle negentig minuten. De aanvaller gaf te kennen te willen vertrekken en hoewel Michels hem gistermorgen vroeg terug te komen op die beslissing liet hij na een korte bedenktijd weten zich daartoe niet in staat te voelen. Hij pakte aangeslagen zijn spullen uit de kamer die hij in het hotel in Wassenaar samen met John van 't Schip deelde en vloog gistermiddag met echtgenote en twee kinderen terug naar Bordeaux. Kieft had zich als enige uit het buitenland geselecteerde international al voor het weekeinde bij de selectie gemeld. Hij speelde ook mee in de oefenwedstrijd tegen SVV.

Michels had 'als individu' begrip voor Kiefts handelen. De bondscoach en zijn assistent Dick Advocaat zouden zelf voor de bespreking met de spelers een lichte voorkeur hebben gehad voor een basisopstelling met Kieft. 'Maar ook de trainers moeten zich ondergeschikt aan het totaal maken. We hebben', legde hij uit, 'een concept uitgedokterd dat we van alle kanten hebben doorgenomen. Maar het kan best zijn dat we op een gegeven moment een breekijzer nodig hebben. Dat had Kieft dus moeten zijn. Helaas wilde hij daaraan niet meewerken. Hij kon het niet opbrengen op de bank te gaan zitten. Iedereen heeft echter een grens. Bij Kieft was die blijkbaar bereikt.' Wat Michels betreft kan Kieft bij volgende gelegenheden wederom worden opgeroepen. De vraag is echter of de speler daar zelf nog voor zal voelen. Hij weigerde gisteren en vandaag commentaar op het voorval te geven.