Volksheld vos bestrijdt vorst, vorstin en alles wat voos is

Voorstelling: Dear Fox, musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Tekst en muziek: Daniel Ditmar en Dirk Stuer. Spelers: Bill van Dijk, Vera Mann, Victor van Swaay, e.a.; regie: Eddy Habbema. Gezien: 20/11 Carre, Amsterdam. Aldaar t/m 25/11, daarna elders.

De Vlaming kent Van den vos Reynaerde op zijn duimpje; de vos die de corrupte koning en zijn inhalige vorstin te slim af was, is een volksheld geworden. De Nederlander weet er minder van, maar Dear Fox zal ook hier in goede aarde vallen.

Na een aantal respectabele replica's van Amerikaanse en Engelse musicals presenteert de musical-afdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen nu een eigen show over een volstrekt eigen onderwerp. De vos is een charmante schavuit geworden, de prachtig opgedirkte hofhouding van koning Nobel oogt als die van de Zonnekoning en er kwam een furieuze koningin van de Onderwereld bij, die Reinaart bijstaat in zijn niet onzelfzuchtige strijd tegen alles wat voos is. Een spectacle coupe, waarin de middeleeuwse fabel aanleiding geeft tot imposante taferelen met actuele betekenis.

Daniel Ditmar en Dirk Stuer hebben muziektheater gecreeerd zonder dialogen, ambitieus en soms op de rand van pretentieus, maar in technisch opzicht vlekkeloos uitgevoerd, spannend belicht en met fantasie geensceneerd.

In de zangteksten worden de gekunstelde passages goedgemaakt door de intelligente verwijzingen naar de wereldgeschiedenis, de muziek is veelzijdig en stuwt de handeling vaardig voort. Wat ik mis, is een memorabele song en een geprononceerder Reinaart. Ondanks de fabelachtige zangtechniek en de soepele presence van de Nederlandse hoofdrolspeler Bill van Dijk, lukt het me niet me met hem te identificeren. Was hij nog maar iets meer de grote plaaggeest geweest, iets meer Tijl Uilenspiegel en iets minder de ernstige rebel.

Maar hij vormt een aandachttrekkend middelpunt, naast een overrompelende furie (Vera Mann), een krachtige Isegrim (Victor van Swaay) en nog 27 anderen, die er een bonte, bewonderenswaardige vertoning van maken.

    • Henk van Gelder