VN: derde deel bevolking van Liberia is op de vlucht

NEW YORK/GENEVE, 21 nov. Sinds het begin van de Liberiaanse burgeroorlog is bijna een derde deel van de bevolking, die uit zo'n 2,4 miljoen mensen bestaat, naar het buitenland gevlucht. Dit staat in een rapport van de Verenigde Naties, dat gisteren in New York werd gepresenteerd.

Tegelijkertijd maakte de VN-organisatie voor hulp bij rampen (UNDRO) in Geneve bekend dat het een noodplan in werking heeft gesteld om de overgebleven bevolking van voedsel te voorzien en om de bijna 800.000 vluchtelingen buiten Liberia op te vangen. De details van het plan zullen deze week in New York bekend worden gemaakt.

Wel is al bekend dat de operatie begint met een voedseltransport dat eind deze week in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia aankomt. In het door de elf maanden oude burgeroorlog geheel verwoeste Monrovia verblijven op dit moment nog zo'n 350.000 mensen voor een groot deel vluchtelingen voor wie nauwelijks of geen voedsel beschikbaar is.

Eerder kwamen al voedseltransporten op gang, maar door de sinds vrijdag opnieuw opgelaaide gevechten tussen de rebellen van Charles Taylor en de Westafrikaanse vredesmacht ECOMOG is de haven van Monrovia onbruikbaar geworden en zijn de hulpacties stil komen te liggen. (AFP, Reuter)