Verzet in El Salvador lanceert grote aanval

SAN SALVADOR, 21 nov. Honderden guerrillastrijders hebben gisteren in zeven van de veertien provincies van El Salvador posities van het regeringsleger aangevallen. Zeker dertig mensen kwamen om het leven en 175 raakten gewond bij de aanvallen, de belangrijkste sinds een groot guerrilla-offensief vorig jaar november.

In de provinciehoofdsteden San Francisco Gotera en Usulutan, in het oosten, vielen strijders van het Nationaal Bevrijdingsfront Farabundo Marti (FMLN) kazernes van het leger aan. Vijf uur lang werd hevig gevochten. Rebellen schoten mortieren af op de belangrijke luchtmachtbasis aan de rand van de hoofdstad San Salvador. Daarbij raakten twee soldaten gewond.

Volgens het leger kwamen bij gevechten in Apopa, een voorstad van San Salvador, zeven burgers om het leven. In het noorden werd vanochtend in de steden Chalatenango en Nejapa nog gevochten. De opstandelingen vielen ook koffieplantages aan en bliezen in het hele land elektriciteitsmasten op. De vijf belangrijkste FMLN-commandanten omschreven het offensief in een communique als een 'militair antwoord' op de 'repressie van het leger en de halsstarrigheid van de regering'. Het FMLN en de regering van president Alfredo Cristiani hebben weinig vooruitgang geboekt in vredesonderhandelingen die in mei begonnen. De regering wil niet toegeven aan de eis van het FMLN dat het regeringsleger wordt 'gezuiverd' en in omvang wordt teruggebracht.

President Cristiani beschuldigde de rebellen gisteren van verraad. Volgens hem voert het FMLN de vredesbesprekingen 'niet te goeder trouw'. Het hoofd van de luchtmacht, generaal Rafael Villamariona, omschreef de guerrilla-aavallen als 'wanhoopsacties'. Onder leiding van de speciale VN-bemiddelaar Alvaro de Soto zouden de regering en het FMLN nog deze maand op een onbekende datum en een onbekende plaats in Mexico de onderhandelingen hervatten. (AP, AFP, Reuter)