Ton Sijbrands in de steek gelaten

GRONINGEN, 21 nov. Toen Jannes van der Wal na een urenlang gevecht gistermiddag de hand greep van zijn tegenstander Tsjizjov, verlieten de massaal opgekomen damliefhebbers haastig de warme, rokerige WK-arena van de Martinihal. De teleurstelling op de gezichten was niet alleen veroorzaakt door de eerste nederlaag van Van der Wal tijdens het toernooi, maar vooral doordat de winst van de wereldkampioen uit de Sovjet-Unie wel eens beslissend kan zijn voor de einduitslag van het evenement in Groningen.

Johan Krajenbrink, de trouwe secondant van Ton Sijbrands, keek vertwijfeld op naar zijn leermeester toen Tsjizjov opgelucht naar de analyse-kamer wandelde. Sijbrands was in de gelegenheid het slot van deze partij te aanschouwen omdat hij al in een veel eerder stadium remise was overeengekomen met het 'betonblok' Watoetin, de nummer twee van de Sovjet-Unie. 'Alleen als Ton wat betonrot ontdekt heeft hij een kans Watoetin te verslaan', had Krajenbrink halverwege de partij gezegd. 'Maar', zo voegde hij eraan toe, 'Dat gebeurt heel zelden.'

Sijbrands kwam door zijn remise een punt achter op zijn rivaal Tsjizjov. De 27-jarige Rus heeft aan een gedeelde eerste plaats genoeg om zijn wereldtitel te prolongeren. De wereldkampioenschappen in Groningen beginnen steeds meer gelijkenis te vertonen met het toernooi dat twee jaar geleden in Suriname werd gehouden. Daar zag Sijbrands hoe zijn vier landgenoten het juist tegen Tsjizjov lieten afweten, waardoor de Rus zich uiteindelijk overtuigend tot wereldkampioen mocht laten kronen. Sijbrands laat tegen zijn landgenoten nog wel eens een steekje vallen. Tegen Jos Stokkel, Jannes van der Wal en Geert van Aalten speelde hij tot nu toe remise.

Het ziet ernaar uit dat Sijbrands, wil hij nog een kans maken om de zo felbegeerde titel nog eens op zijn naam te schrijven, de zaken in het tweede gedeelte van het toernooi zelf naar de hand moet zetten. 'Maar dat valt niet mee', zei Krajenbrink. 'Afgezien van een enkeling gaat iedereen achter het bord zitten om remise te spelen tegen Sijbrands. Zo'n overwinning van Tsjizjov op Van der Wal zit hem niet lekker. Ton vergelijkt alle wedstrijden van Tsjizjov met de resultaten die hij behaalde tegen dezelfde tegenstanders.'

Volgens Krajenbrink is Sijbrands' zelfvertrouwen aangetast door de gebeurtenissen voor het toernooi. Krajenbrink werd het middelpunt van een rel tussen Sijbrands en de dambond. Sijbrands dreigde zich een maand voor de aanvang van het toernooi terug te trekken, omdat de KNDB weigerde Krajenbrink van diens competitieverplichtingen te ontslaan. Krajenbrink: 'Die affaire heeft hem diep geraakt. Vlak voor het toernooi was hij vrolijk en had hij enorm veel zin in het toernooi. Na die affaire werd hij onzeker. Alles bij elkaar was de voorbereiding ernstig verstoord.' De secondant voegde eraan toe dat het hun beiden niet zozeer ging om de twee dagen die Krajenbrink zou moeten missen. 'We hadden daar best een oplossing voor kunnen vinden, door wat vroeger op te staan of iets langer door te gaan met de analyses. Maar Sijbrands is iemand die in principe overal onder ideale omstandigheden wil spelen. Of het nu om een simultaanpartij of om een wereldkampioenschap gaat.'

Sijbrands vindt het prettig tijdens een toernooi iemand te hebben op wie hij kan rekenen, zegt Krajenbrink. Meejuichen als het goed gaat, meeleven als het tegenzit. 'Ik help hem bij het observeren van de volgende tegenstander, maak een analyse van de openingen, tijdverbruik van onbekende spelers en dat soort dingen. Sijbrands is altijd erg nerveus tijdens toernooien.'

    • Rob Schoof