Schermutselingen tijdens betoging Front in Boekarest

BOEKAREST, WENEN, 21 nov. Aanhangers en tegenstanders van de regering zijn gisteren in het centrum van Boekarest kort slaags geraakt. De schermutselingen braken uit na een toespraak van premier Petre Roman tijdens een betoging ten gunste van de regering.

Het regerende Front van Nationale Redding had gisteren rond 20.000 aanhangers opgetrommeld voor een demonstratie van aanhankelijkheid aan de regering, als reactie op de anti-regeringsdemonstraties van vorige week. Op Roman is de afgelopen weken veel kritiek geuit naar aanleiding van zijn pogingen de economie te saneren met een prijsliberalisatie. De prijsverhogingen die daarvan het resultaat waren hebben aanleiding gegeven tot veel klachten in de media, de oppositie, de vakbonden en de bevolking. Zelfs het Front van Nationale Redding heeft de regering verweten de sociale consequenties van de prijsverhogingen niet zorgvuldig te hebben overdacht.

Roman verdedigde tijdens de demonstratie zijn beleid en beloofde maatregelen om de schok van de prijsliberalisering te verzachten. 'We zijn een samenleving die zich ontwikkelt in de richting van welvaart en een hogere levensstandaard', zo stelde Roman. 'We willen allen beter leven.'

Hij reageerde ook op de algemeen geuite beschuldiging dat de leiding van het Front bestaat uit neo-communisten die de structuren van vroeger intact laten. Volgens de premier 'hebben we niets te verbergen, zijn we niet betrokken bij onzuivere zaken en hebben we geen complexen als we horen wat er over ons wordt gezegd'. Hij gaf wel toe dat de regering te weinig heeft gedaan om de corruptie uit te roeien en beloofde de strijd tegen de corruptie te intensiveren. Regeringswoordvoerder Bogdan Baltazar zei later dat de regering overweegt 'een soort politie' te vormen om de corruptie te bestrijden.

Roman kondigde voor het eerst sinds de revolutie van bijna een jaar geleden hardere actie aan tegen de voormalige leiders van Roemenie. 'We zijn er niet in geslaagd de topleiders, de Securitate, de politie, diegenen die de dictatuur blind hebben gevolgd en het land hebben geruineerd, te vervolgen, ' aldus Roman. 'Zij hebben ons naar ongeluk en droefheid gesleept en moeten voor de rechter worden gebracht. Wat zij hebben gedaan was geen uur of dag, maar jaren van dienstbaarheid aan de schaamteloze, monsterachtige dictatuur.'

De schermutselingen braken uit toen rond duizend mensen een tegendemonstratie vormden en op aanhangers van het Front stuitten. Er vielen diverse gewonden bij gevechten. De vice-voorzitter van het Front, Claudio Iordache, verweet later de politie het geweld niet te hebben verhinderd en zei dat de regering 'de ondoelmatigheid van de politie niet langer tolereert'. (AP, UPI, Reuter)