Opmars Rode Khmer gemeld in Cambodja

BANGKOK, 21 nov. De Cambodjaanse verzetsbeweging Rode Khmer heeft vandaag gezegd dat haar strijders op het punt staan de noordwestelijke provincie Siem Reap in te nemen. Het bericht is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd, maar het staat volgens waarnemers vast dat in het bewuste gebied de afgelopen tijd zwaar is gevochten tussen guerrillastrijders en het regeringsleger.

'De bevrijding van Siem Reap is binnen handbereik', aldus de radio van de Rode Khmer. In de provincie Siem Reap liggen de eeuwenoude tempels van Angkor, de oude hoofdstad van Cambodja. De boeddhistische tempels hebben geen militaire, maar wel een grote psychologische waarde. Een verovering door de Rode Khmer zou een belangrijke morele nederlaag betekenen voor de regering in Phnom Penh.

Ook uit andere delen van Cambodja wordt een hevige strijd gemeld tussen leger en guerrillastrijders. Nabij de stad Sre Ambel, 120 kilometer ten zuiden van Phnom Penh zou de Rode Khmer een eigen bestuur hebben gevormd. Een Thaise houthandelaar die veel in Sre Ambel vertoeft bevestigde vandaag dat de Rode Khmer zeer actief is in de streek.

Intussen zijn premier Hun Sen en prins Norodom Sihanouk, de leider van de verzetscoalitie van drie partijen waartoe ook de Rode Khmer behoort, nader tot elkaar gekomen in het moeizame vredesproces. Hun Sen zei gisteren Sihanouk te zullen accepteren als voorzitter van de Hoge Nationale Raad, het orgaan dat Cambodja tijdens een voorgestelde vredesoperatie van de Verenigde Naties tijdelijk moet besturen. Sihanouk had eerder gezegd akkoord te gaan met Hun Sen als vice-voorzitter.

Niet bekend