Meer mensen in de winter op vakantie en verder weg

ROTTERDAM, 21 nov. De brandstoftoeslagen op vliegreizen weerhouden de consument er niet van met vakantie te gaan. De winterboekingen voor chartervliegreizen stegen zelfs met elf procent ten opzichte van vorig jaar.

De ANVR, de vereniging van touroperators, heeft deze groeicijfers gisteren bekend gemaakt. De reisorganisatoren profiteren vooral van een groeiende vraag naar verre bestemmingen zoals het Caraibisch gebied, het Verre Oosten, Mexico en de Verenigde Staten. Dit winterseizoen zullen de chartermaatschappijen 53 procent meer passagiers naar deze bestemmingen vervoeren dan de afgelopen winter.

De chartermaatschappijen Martinair, Transavia en Air Holland hebben begin oktober met de ANVR afgesproken dat, afgezien van de toen al aangekondigde toeslagen, tot 1 april geen extra toeslagen op de chartertarieven zullen worden doorgevoerd. Deze afspraken zijn toen gemaakt om te voorkomen dat de consument door onzekerheid over extra toeslagen een afwachtende houding zou aannemen. 'Kennelijk is met die afspraken het doel, rust in de chartermarkt, bereikt', aldus Martinair. Eind vorige maand erkende Transavia al dat de consument niet zo gevoelig is voor de prijsverhogingen. 'Een toeslag van meer dan honderd gulden per ticket weerhoudt de mensen er niet van voor het gehele gezin op de Canarische eilanden te boeken, hoewel dat op een gezinsvakantie vele honderden guldens extra betekent', aldus topman Peter Legro toen.

Omdat de chartermaatschappijen de door de Golfcrisis gestegen brandstofprijzen en verzekeringspremies niet volledig aan de vakantiegangers doorberekenen, staan hun resultaten onder druk. Martinair zou dit winterseizoen per ticket gemiddeld 103 gulden moeten bijpassen. Transavia heeft hierover nog geen preciese cijfers bekend gemaakt.

Martinair en Transavia zeggen de gestegen omzetten dan ook hard nodig te hebben om dit jaar door de gestegen kosten niet in de rode cijfers te belanden.