Mal Pelo: verwijdering gevolgd door symbiose

Voorstelling: Quarere door Mal Pelo. Regie, choreografie, dans: Pep Ramis, Maria Munoz; muziek: Leo Lankhuyzen; licht: Agustin Garcia; kostuums: Paulette Boschung. Gezien: 19/11 Amsterdam. Verder: 20 en 21/11 Breda.

Onder de noemer Cultura Latina brengt De Meervaart in Amsterdam tot en met vrijdag een wisselend programma van dans, muziek, theater en film uit Latijns Amerika en het Iberisch schiereiland. Spanje is hierin onder meer vertegenwoordigd door Mal Pelo met de poetische dansvoorstelling Quarere.

Mal Pelo werd in januari 1989 opgericht door Pep Ramis en Maria Munoz. Ramis (1962) studeerde vier jaar cello en zang, was poppenspeler en werd tenslotte danser. Munoz (1963) volgde eerst twee jaar een klassieke dansopleiding in Barcelona. Voor de moderne dans kwam zij echter naar Amsterdam, waar zij enige tijd verbonden was aan het Shusaku en Dormu Dance Theatre.

Quarere is een verrassend subtiele vertelling van twee mensen die elkaar ontmoeten, bang zijn hun vrijheid te verliezen en pas na een periode van verwijdering tot een symbiose komen. In een mengeling van moderne dans, bewegingstheater en mime komen de karakters tot leven. Ramis speelt de man doelbewust, maar teder. Hij verhoudt zich als een kwartel tot de leeuwerik die Munoz neerzet. Zij is een ontroerend, aarzelend wezen dat sterker is dan het in eerste instantie lijkt.

Met simpele middelen en een eenvoudig decor een boomstam, een drinkbak en een tafelblad waarop een zilveren bal in een woordeloze dialoog heen en weer rolt tussen de twee personages wordt de fantasie van de toeschouwer geprikkeld. De bewegingstaal is oorspronkelijk en de lichaamsbeheersing van beide dansers uitmuntend. Gezicht en handen geven de emoties weer. Voeten en tenen lijken vragen te stellen. De timing van de voorstelling is exact, evenals de effectieve muziekcompositie van Leo Lankhuyzen.

    • Caroline Willems