Italtel gaat telefoonnet Sovjet-Unie moderniseren

ROME, 21 nov. Het Italiaanse telecommunicatiebedrijf Italtel heeft gisteren een joint venture gesloten met het Leningradse bedrijf Krasnaja Zarja Unie voor een project van twintig jaar ter modernisering van het telefoonnet in de Sovjet-Unie.

Als de holding volledig operationeel is, moet zij een kwart van de Sovjet-markt bedienen. De omzet in twintig jaar wordt geschat op 2,3 miljard ecu (5,4 miljard gulden).

De bedoeling is 1,5 miljoen nieuwe telefoonlijnen per jaar te realiseren. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van de elektronische UT-centrales van Italtel, betrekkelijk kleine en flexibele centrales die zowel analoog als digitaal kunnen werken en niet de steun van een grotere centrale nodig hebben.

Het akkoord past in de plannen voor de snelle modernisering van het telefoonnet van de Sovjet-Unie. Er zijn nu 33 miljoen telefoonlijnen, voor het merendeel analoog. In de steden heeft een op de vier mensen telefoon, op het platteland een op de tien. Het is de bedoeling in het jaar 2000 honderd miljoen telefoonlijnen te hebben.

In de joint venture, die de naam Telezaria krijgt, neemt het Italiaanse bedrijf voor veertig procent deel. Telezaria moet in 1992 de produktie beginnen en in 1995 volledig draaien.

Italtel zorgt voor de know how, machines en training van het lokale personeel. Krasnaja Zarja zorgt voor de infrastructuur en een deel van het produktiemateriaal. Telezaria krijgt onderdak bij de fabrieken van Krasnaja Zarja in Leningrad en Georgie.

De joint venture betekent voor Italtel een investering in twee delen: 23,9 miljoen ecu voor de eerste tien jaar, 35 miljoen ecu in de tweede periode.

Italtel is voor tachtig procent in handen van de staatsholding voor telecommunicatie Stet, die weer onder de IRI valt. Twintig procent is in handen van American Telephone and Telegraph.