Indonesie zet journalist uit VS op zwarte lijst

JAKARTA, 21 nov. 'Een regelrechte belediging van het staatshoofd' en 'een staaltje dronkemansjournalistiek', zo karakteriseerde de Indonesische minister van informatie Harmoko dezer dagen een artikel in de Amerikaanse krant International Herald Tribune over de zakelijke activiteiten van president Soeharto's kinderen. De bewindsman kondigde maatregelen aan tegen de schrijver van het stuk, Steven Erlanger. Harmoko zei niet te weten waar de journalist was. Als hij nog in Indonesie verbleef, zou hij het land worden uitgezet; zo niet, dan komt hij op de zwarte lijst. De Herald is sinds dit weekeinde niet meer te krijgen in Indonesie.

Tijdens de opening van de World Press Photo tentoonstelling in Jakarta, haalde minister Harmoko fel uit tegen Erlanger die op 'onbetrouwbare bronnen' zou zijn afgegaan en zich niet had gehouden aan het principe van hoor en wederhoor.

Ook de distributeur van de Herald in Indonesie kreeg ervan langs. Van hem wordt verwacht dat hij zelfcensuur toepast op artikelen die de president op het Indonesische volk in een kwaad daglicht stellen, zei Harmoko. Indien hij in de door verspreide buitenlandse kranten zulke teksten aantreft, dient hij onmiddellijk te rapporteren aan het ministerie van informatie, voegde de bewindsman eraan toe. De distributeur heeft de verspreiding van de Herald inmiddels onderbroken. Nog niet duidelijk is of de verkoop van het blad voorgoed wordt gestaakt.

Erlanger, die tot voor kort in Bangkok was gestationeerd en zich voorbereidt op een correspondentschap in Moskou, schreef op 12 november onder andere dat de dochter en de twee zonen van Soeharto meerderheidsbelangen hebben in een aantal grote ondernemingen.