House met eigentijdse Barbarella

Concert: Deee-lite. Gehoord: 19/11, Roxy Amsterdam.

Veel house-muziek wordt op het podium vrijwel identiek uitgevoerd als op de plaat. De New Yorkse groep Deee-lite vormt in dat opzicht nauwelijks een uitzondering: de groep gebruikt voorbespeelde tapes, die tijdens hun optreden in discotheek Roxy werden aangevuld met percussie, synthesizer en een enkele gitaar. Toch verrijkt Deee-lite de bekende stijlmiddelen van de house holle drummachine, een repeterend pianodeuntje, samples met een visuele dimensie.

Blikvanger was zangeres Miss Kier die zich op slangeleren plateauzolen, getooid met een Emma Peel-kapsel, jaren zestig-make-up en een strakke body-suit, presenteerde als een hedendaagse versie van Barbarella.

Vooral haar bewegingen en die van de twee dansers hielden de aandacht geboeid; de ronde gebaren en de idiote, gelijk genomen stapjes, gebracht met een souplesse en vanzelfsprekendheid die bij ingestudeerde choreografieen vaak ontbeerd wordt, wogen op tegen het ontbreken van werkelijk muzikaal vertoon.

Het thema van hun debuut-lp World Clique, de wereld als een raciaal geintegreerd global village, was op het podium mooi verbeeld in het samenspel van de Japanse dj 'Towa Towa', de Russische dj Dmitry, zwarte dansers en de blanke Miss Kier. Tijdens het optreden van een half uur werden de bekendste nummers van World Clique gespeeld, waarbij de scherp gearticuleerde vocalen van Miss Kier de muziek krachtig en wendbaar maken, zonder de opdringerige hitsigheid van sommige andere disco-sterren.

Meer dan een concert was dit optreden van Deee-lite een show met theatrale momenten, zoals het gelijktijdig neervallen van de bandleden, dj Towa Towa die bloemen uitdeelde en de bestudeerde charme van Miss Kier. Het show-element werd versterkt door het publiek in de Roxy, dat de bizarre kleedstijl van Miss Kier al in de eigen garderobe had verwerkt.

    • Hester Carvalho