Hockeyers geven voorsprong vier keer uit handen

MELBOURNE, 21 nov. Het Nederlandse hockeyteam heeft vanochtend tijdens het toernooi om de Champions Trophy in Melbourne een punt verspeeld aan Duitsland. De Duitsers kwamen door een strafbal van invaller Meinhardt pas drie minuten voor tijd definitief op gelijke hoogte: 4-4. Het onervaren Oranje gaf tot vier keer toe een voorsprong uit handen. 'Doodzonde', sprak bondscoach Rob Bianchi. 'Er zijn dit keer te veel persoonlijke fouten in de verdediging gemaakt. Het komt niet echt als een verrassing. Ik heb er steeds rekening mee gehouden.' Nederland heeft nu vijf punten uit drie duels, maar moet de twee sterkste landen, Australie en Pakistan, nog ontmoeten. De ploeg is vrijwel zeker van in ieder geval de bronzen medaille.

Nederland startte met dezelfde basisopstelling die van Groot-Brittannie (5-0) en de Sovjet-Unie (1-0) had gewonnen. Al in de negende minuut zorgde Gijs Weterings voor de openingstreffer na een lange hoekslag van Erik Parlevliet. Lang duurde de vreugde niet, want drie minuten later strafte Becker een fout van Marinus Moolenburgh af. Dank zij een nieuwe treffer van Weterings, waar een fraaie pass van Stephan Veen vooraf aan was gegaan, ging Nederland met een voorsprong de tweede helft in (2-1).

Duitsland speelde net als Nederland met een jong en onervaren team. Sinds het wereldkampioenschap in Lahore ontbreken in Australie onder anderen doelman Schliemann, Fischer, Schmidt-Opper, Blocher, Blunck, Fried en Metz. Bovendien bleef de vaste coach Klaus Kleiter thuis na een motie van wantrouwen van de spelers. Jeugdcoach Bernhard Peters moet nu het vuile werk opknappen. 'Ik ben trots op mijn spelers, dat zij steeds zijn teruggekomen', zei hij na afloop van de ontmoeting tegen Nederland.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld te zien. Brinkmann bracht de Duitsers op gelijke hoogte, Weterings had met een benutte strafcorner, zijn zesde treffer in dit toernooi, onmiddellijk een antwoord klaar (3-2). Mollandin profiteerde daarna weer van een aarzeling in de Nederlandse defensie, maar Jacques Brinkman zorgde via een strafbal voor 4-3. Nederland leek derhalve toch nog de derde achtereenvolgende zege van het toernooi te behalen. De druk van de Duitsers in de slotfase was echter groot. Drie minuten voor tijd gaf de Australische scheidsrechter Pryor een strafbal wegens 'stick lichten'. Invaller Meinhardt was koelbloedig genoeg om de treiterend treuzelende Leistra te passeren (4-4).

Morgenochtend staat Nederland voor het cruciale treffen met Australie. Het organiserende land won vandaag met 4-0 van Groot-Brittannie en is nog steeds ongeslagen. Bianchi: 'Dat land speelt zeker vijf keer beter dan Duitsland. Dus het wordt immens zwaar. Toch verander ik de ploeg niet, want dit hoort allemaal bij het leerproces.' (ANP)