Geheime organisatie had wapendepots in Den Haag

ROTTERDAM, 21 nov. De geheime organisatie die in tijden van een eventuele bezetting inlichtingenwerk moet verrichten en de geestelijke weerbaarheid van de bevolking moet versterken, blijkt ook twee wapenopslagplaatsen in Den Haag te hebben gehad. Het ministerie van defensie weigert elk commentaar, maar in defensiekringen wordt het bestaan van de wapendepots bevestigd.

Premier Lubbers zei vorige week al dat twee wapendepots die in 1980 en 1983 waren aangetroffen in bossen in Limburg en Gelderland 'samenhingen' met het geheime netwerk. De toenmalige minister van defensie De Ruiter zegde in 1983 aan de Kamer toe dat 'deze wijze van opslag' zou worden beeindigd.

Een wapendepot in de Scheveningse bosjes in Den Haag bleek bij controle in 1984 te zijn leeggehaald. De marechaussee heeft bij de Haagse politie aangifte gedaan van diefstal van explosieven en pistolen. De wapens zijn nooit teruggevonden. In plaats van de wapens werd een partij schroot in de opslagplaats aangetroffen. Deskundigen van de politie meenden destijds dat het oud ijzer daar was gedeponeerd om bij een eventuele controle met metaaldetectoren de diefstal onopgemerkt te houden.

Medewerkers van de Haagse plantsoenendienst troffen in diezelfde tijd in de duinen een andere wapenopslagplaats aan, die na een zware storm was komen bloot te liggen. De wapens werden door het ministerie van defensie opgeeist. Wat er nadien met beide opslagplaatsen is gebeurd staat niet vast.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag op verzoek van Groen Links over het geheime verzetsnetwerk. Premier Lubbers heeft de organisatie omschreven als een 'stay behind force' die in tijden van een bezetting de regering in ballingschap van informatie zou kunnen voorzien.