De Vries wil eind maken aan uitzendarbeid van illegalen

DEN HAAG, 21 nov. Minister De Vries (sociale zaken en werkgelegenheid) wil op korte termijn met de uizendbureaus afspraken maken om het inschakelen van illegale buitenlandse arbeidskrachten te verbieden. De Vries maakte dat gisteren in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse vragenuurtje bekend.

Volgens De Vries maken steeds meer uitzendbureaus de laatste tijd vooral in Noord-Brabant 'gebruik, eigenlijk moet ik zeggen misbruik' van illegale vreemdelingen. Schattingen lopen uiteen van 50.000 tot 100.000 mensen. De illegale werknemers zijn vooral werkzaam in sectoren met veel laaggeschoolde vacatures. 'Dit soort arbeid moet door geregistreerde werklozen worden verricht', aldus De Vries.

Via het arbeidsmarktbeleid en het vreemdelingenbeleid moet de illegale arbeid worden bestreden. De Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA) en de Vreemdelingenpolitie moeten scherper controleren en meer samenwerken. 'Je bent er niet door er meer inspecteurs op te zetten', aldus De Vries.

Minister Hirsch Ballin van justitie gaat zich 'bezinnen' op de vraag hoe de capaciteit van vreemdelingenpolitie en DIA beter kan worden gebruikt. Een studiegroep van Justitie en Sociale Zaken onderzoekt momenteel of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Met het Openbaar Ministerie gaan Hirsch Ballin binnenkort overleggen of de strafmaat voor dit soort gevallen niet moet worden verhoogd.