Crisis bij Tories deert pond amper

ROTTERDAM, 21 nov. Het Britse pond is ruim een cent gedaald in verband met de onzekerheid over het leiderschap van de Britse conservatieve regeringspartij. De strijd tussen premier Thatcher en haar uitdager Heseltine bleef gisteren onbeslist.

Het Britse pond sterling, dat gisteren in Amsterdam sloot op 2,910 D-mark, daalde vandaag ruim een cent en stond rond het middaguur op 2,895 D-mark. De aandelenkoersen in Londen reageerden vanmorgen aanvankelijk ook met een daling maar herstelden zich weer vrij snel en stonden rond het middaguur op een kleine winst.

Het Britse pond trad op 5 oktober toe tot het Europese stelsel van vrijwel vaste wisselkoersen wisselkoersen, het Europese Monetaire Systeem (EMS). Afgesproken werd dat de monetaire autoriteiten een koers van rond de 2,95 D-mark zouden aanhouden met als uiterste marges 2,778 tot 3,13 D-mark.

Het pond bevindt zich op het moment ruim een stuiver beneden de spilkoers. Als de munt te ver daalt kunnen de centrale banken de koers steunen door ponden op te kopen. Een andere mogelijkheid is het verhogen van de rente om de munt voor beleggers aantrekkelijk te maken.

Valutahandelaren spraken vanmorgen van een rustige handel. Een onbesliste strijd om het leiderschap van de conservatieve partij werd vooraf als de ongustigste uitkomst beschouwd die denkbaar was. 'Toch is de reactie bescheiden' aldus een handelaar. Hij betwijfelt of de uitkomst van de tweede ronde om het leiderschap, volgende week, meer invloed zal hebben. 'Het is onduidelijk wat het beleid van een nieuwe partijleiding zal zijn zodat de markt waarschijnlijk een afwachtende houding blijft aannemen'.